Pasa е ресторантът, в който ще опитате най-вкусната турска кухня в целия град. Tова е така, защото ние строго се придържаме дори и към най-малките тънкости при приготвянето на хранатa. Правим го с много любов, защото знаем, че това са първите стъпки на танца на вашите сетива, който ще изтанцувате в екстаз след като опитате още първата хапка. Да готвиш е като да създаваш произведение на изкуството. От вкуса до вида всичко-трябва да бъде перфектно, а от ръцете на нашите шефове е и уникално.

Част от специалитетите, които ще опитате при нас...

АДАНА КЕБАП

Адана кебап   – “Ако не се забавляваш не яж Адана кебап!“ е мотото на този традиционнен кебап от турската кухна.

Казанджълар чаршъсъ е едно от историческите места в град Адана. Там  още в 5 сутринта отваря врати един пазар. Той събира от най-обикновенните граждани до висшестоящите управници на града, от малки деца до възрастни жени. До късен обед те ядат кебап, пият и се забавляват. Танцуващите с чаша пълна с ракия върху чело и шегуващите се на висок глас, разбира се не пропускайки и уважението към жените и децата, които са сред тях, са част от нещата, които загатват за топлотата и гостоприемството на този народ от региона. Това може би е традиционнен вариант на модерно нареченият днес “Brunch“.

Храненето за един Аданалиец  е не средство за пълнене на стомаха, а културна дейност , чрез която изпитва удоволствие от живота. В основата на разговорите, които се водят по време на хранене лежи богатата история и смесената култура на този народ.

А Адана кебап, ах да…може би е най-добре да го опишем с думите на един стар майстор на кебап: :”Адана кебап…Месото трябва да бъде от агнета пасли от уханните пасища на Торос планина…Трябва да бъде мъжко агне…При женските се отделят хормони, които позволяват това което се приготвя да бъде  кюфте, а не кебап…Трябва да бъде кълцано месо. Ако не успеете да прецените  температурата на шиша и точното количество мазнина месото няма да се задържи на шиша. Ако месото се зацапа с въглища това ще провали неговият вкус” .

Това е историята на Адана кебап…В Казанджълар и до днес се провеждат тези забавни кебап партита… Ако нямате възможност да го посетите ние с нищо няма да отсъпим по вкус от оригиналната рецепта…Вие само не забравяйте доброто си настроение, защото както вече споменахме “Ако не се забавляваш не яж Адана кебап!“.

ЛЯХМАДЖУН

Ляхмаджун е ориенталско ястие  с 5000 годишна история. Споменава се за него още в древен Вавилон. Познат е още като Турската пица. Приготвя се от тесто без мая, върху което има кайма и различни подправки. Най-вкусен е, когато се опече в каменна пещ, но се приготвя и върху сач. Гарантитаме, че ще останете впечатлени от вкуса на ляхмаджуна, който ще опитате при нас.

КЮНЕФЕ

Интересна е историята на кюнефето – едно от сладките изкушения, откроило се сред десертите в последно време! Приготвя се още през 10 век в град Наблус в територията на днешна Палестина. Тогава се препичало тесто, наподобяващо суровия кадаиф, между което било наредено обезсолено сирене приготвено чрез пресичане на сурово мляко. Това мляко било по-специално,защото се добивало от Налбуски овце. Било по-гъсто. Сиренето се наричало Налбуско сирене. И днес в Налбус майстори с дългогодишен опит и корени продължават да приготвят кюнефе. Те са и в книгата на рекордите на Гинес за най-голямото кюнефе.

Като се върнем в историята назад виждаме, че кюнефето много бързо се е разпространило по земите на Близкия изток. Поради близкото взаимодействие с арабите по време на Османската империя, честата му консумация е довела и до бързото му разпространяване и в Анадола.